Homokamp i Sapmi

Av Eilif Tanberg

Publisert 03.10.2019

Blant konservative Læstadianere og samisk machokultur skal en helt ny organisasjon sikre homofile samer en stemme og møteplass. AKT har snakket med lederen. 

Dávvet Bruun-Solbakk er 24 år gammel, bosatt i Karasjok, og leder Garmeres – et helt nytt tilskudd til mangfoldet av norske organisasjoner som jobber med skeives rettigheter. Garmeres er sørsamisk og betyr stolthet.

– Navnet tilsvarer det engelske ordet pride, forteller Dávvet. Vi diskuterte flere alternativer under stiftelsesmøtet, men kom til slutt fram til at Garmeres hørte riktig ut. 

Man er spesielt utsatt som minoritet i minoriteten. 

Den første tiden har vært hektisk, med fokus spesielt rettet mot organisasjonsbygging.

– Garmeres omfatter Finland, Sverige og Norge, og det skal opprettes underseksjoner i hvert land. Disse skal være underlagt et råd, og nå er vi i en prosess med å få oppnevnt nye rådsmedlemmer. I oppstartsfasen er det mye som må på plass organisatorisk, og for eksempel må vedtektene oversettes til norsk, finsk og svensk, forklarer Dávvet. 

Viser Foto-Steve Nilsen.jpeg
Dávvet Bruun-Solbakk. Foto: Steve Nilsen

Vedtekter, navn og organisasjonsform ble vedtatt på stiftelsesmøtet den 15. september. Det ble arrangert i forbindelse med Sapmi Pride i Trondheim, som nå kan se fram til å få en fast arrangør.

– Formålet med organisasjonen er blant annet å kunne skape kontinuitet i arbeidet med Sapmi Pride. Vi ønsker å være synlige, og skape en arena der skeive samer kan møtes – hvor man kan føle at man kan være seg selv. Det er godt å kjenne at man har en organisasjon som står bak seg. Vi trenger et sted for å vise fram et bredt spekter av historiene om det å være same med skeiv identitet, sier han. 

Viser Foto-Vivien Broch Johansen.jpg
Foto: Vivien Johansen

For det kan være utfordrende å være skeiv og samisk. Dávvet selv forteller om en oppvekst i et liberalt hjem, men andre møter ofte fordommer og negative holdninger i dagliglivet eller i lokalsamfunnet. 

– Det er veldig individuelt hvordan livet som skeiv same er. Det har blitt gjort en del forskning på området, men ikke nok. Det vi vet at er at vi er spesielt utsatte for overgrep og dårlig psykisk helse. Man er spesielt utsatt som minoritet i minoriteten. 

For den skeive, samiske minoriteten er det flere ting å ta hensyn til, forklarer Dávvet. 

– Kristendommen og Læstadianismen er en viktig del av samisk kultur. Altså må Garmeres være spesielt inkluderende overfor de som er religiøse. For eksempel flyttet vi i Sapmi Pride til Kautokeino i 2016 for å vise hva vi mente om at menighetsrådet der ikke lot skeive gifte seg i kirka. 

Garmeres er sørsamisk og betyr stolthet.

Dávvet er også opptatt av utfordrende maskulinitet i samisk kultur, et problem han har snakket om tidligere – og som fortsatt er aktuelt. Han forteller om forestillinger om det maskuline som for mange er uoppnåelige.

– Vårt maskulinitetsideal handler ofte om at man skal være en sterk person, en som har mye fysisk styrke. Spesielt i tilknytning til primærnæring og reindrift har dette blitt sett opp til. Ikke bare skeive, men også kvinner i reindrift har også tatt opp dette problemet. Det er ikke bra for kvinner, det er ikke bra for skeive, og ikke minst er det ikke bra for menn selv. Denne typen maskulinitet er ødeleggende for mange, og vi har fortsatt en jobb å gjøre her. 

Viser Foto-Stina Aletta Aikio.jpg
Foto: Stina Aikio

Den nyvalgte lederen kommer ikke til å ligge på latsiden framover. Etter å ha vært med på å arrangere Sapmi Pride to ganger før, ønsker Dávvet for alvor å ta ordet og være en tydelig stemme for skeive samer. 

– Jeg føler et ansvar for dem som ikke kan delta på Sapmi Pride. Som en del av denne bevegelsen har jeg fått kjempegode venner, og blitt kjent med andre skeive samer. Det har blitt viktig for meg å være en synlig, skeiv person, og en tydelig stemme. Å få være med i denne bevegelsen har virkelig endret livet mitt, avslutter han.