Kristen-Norge inntar TikTok

Av Patrick Justad

Publisert 30.08.2020

I jevn takt med utviklingen av meme-profiler og temaspesifikke sider på sosiale medier har også den kristne demografien funnet sin vei til internett for å spre humor, dele historier, formidle Bibelen, og knytte bånd til mennesker i hele Norge og verden. 

Mange kristenspesifikke kontoer har fått økt oppmerksomhet i vår og i sommer, spesielt etter omtalene fra henholdsvis NRK1, da Vidar Magnussen foreslo Den norske kirke burde komme seg på TikTok, noe de allerede var, og da NRK P3 skrev en omfattende sak om «Jesusinfluensere» på TikTok. I tillegg har Instagram-profiler som @teologibitches blitt omtalt på godt og vondt. Denne oppblomstringen er et naturlig resultat av populariteten til sosiale medier, og de fantastiske mulighetene til å nå enorme antall mennesker med lite eller ikke-eksisterende budsjett.

Mens det vanskelig skal gjøres å kalle kristenspesifikke profiler i sosiale medier superstjerner, kan det være verdt å nevnt for eksempel Hillsong-grunnlegger Brian Houston (@brianchouston) som har i overkant av 733.000 følgere på Instagram og Maurice Dowell (@mauricedowell) med 3.1 millioner følgere på TikTok. Dette er følgerskarer som ikke bare gir en stor innflytelsessfære, men også sikrer innehaverne en god slant i annonseinntekter fra disse sosiale mediene. 

Hvor mye vekst som har kommet til disse profilene som følge av korona-krisen, stengte kirker og generell usikkerhet og frykt er uvisst, men Den norske kirke rapporterte en økning på hele 2500% på deres Facebook-videoer da kirkedørene ble stengt i mars. Den norske TikTokeren @Manylandy kan på sin side skryte av over 9 millioner visninger på sine videosnutter.

Med et så stort publikum følger naturligvis en del kritikk. Manylandy er en del av et kollektiv hvor kristne fra hele landet legger ut misjon- og kristenbaserte TikToks. Dette kollektivet er konservativt og har blant annet påstått i flere av sine snutter at homofili er synd. Manylandy har selv fortalt om hvordan han ble kvitt homofile følelser etter bønn sammen med en pastor og forklarer entusiastisk hvordan all skyld, depresjon og skam ble “vasket vekk”. 

– Det gjøre meg rett og slett skikkelig provosert.

TikTok er et medium som stort sett brukes av yngre mennesker. Mange foreldre, lærere og eldre generelt stiller seg uforstående til hele konseptet. Mens disse profilene på sett og vis stiller seg bak protestantisk tradisjon ved evangelisering og egen tolkning av Bibelen kan denne typen misjon dog være svært skadelig. I fjor slapp VGTV med Morten Hegseth en dokumentar om “homoterapi” som er verken ulovlig eller uvanlig i trossamfunn rundt om i landet. Denne dokumentaren viste de brutale konsekvensene slik behandling kan ha og argumenterte sterkt for å forby praksisen. En slik lov er enda ikke vedtatt. 

Forbunder Kristian Sløgedal, som selv er homofil og ivrig TikToker sier at “TikTok er en fin plattform for å nå ut til mange mennesker med det glade budskap. Det er oppleves kanskje ikke like skummelt og seriøst å poste en TikTok, kontra å sende et leserbrev til avisen.

Det jeg reagerer på er at de aller fleste som ser disse tiktokene er unge mennesker som kanskje ikke har funnet sin plass. De er usikre og veldig lett påvirkelige. Derfor er det så trist og farlig at budskap slik som, «man kan kureres fra homofili» eller at «homofili er synd», frontes til nettopp ungdom.

Det gjøre meg rett og slett skikkelig provosert.

Etter å selv ha undertrykt min egen legning i mange år, og hatt ei venninne som mente hun kunne «be demonene» (ref. Homofili) ut av kroppen, så unner jeg ingen andre å måtte føle at man ikke er tilstrekkelig som kristen eller menneske bare på grunn av ens egen legning.”

Med innhold som helt klart er rettet mot barn og ungdom er det problematisk med slik fokus på synd og at homofili faller under dette. For det første er en stor del av målgruppen så unge at saken om seksualitet ikke er relevant for dem, og for det andre maner det til frykt, skam og usikkerhet blant dem det er relevant for. Selv om det for Manylandy har ført til ekstase og et “nytt liv” vil ikke dette være resultatet for alle, og slik terapi kan være traumatiserende, utfrysende og skape identitetskonflikter, og det burde man være tydelig på, samtidig som at man er åpen om at dette er deres tolkning av Bibelen. 

Hvis du vil følge Forbundets tolkning av Bibelen og Kristians morsomheter kan du sjekke @kristianslogedal på TikTok!