Forbundshelga 2019 - en beretning

Av Marianne Meling Kvamsø

Publisert 05.11.2019

Tradisjon i tro ble det forbundshelg i år også. Lærerike verksted og foredrag, sterke inntrykk og flotte forbundere fra hele landet – det er oppskriften på høstens beste helg!

Palestina-ungdom på utveksling

Forbundshelga er den helga i året vi virkelig får samlet oss på tvers av lokalforbundene. Medlemmene får også bli godt kjent med de palestinske ungdommene fra vårt søsterforbund Palestine Youth Ecumenital Movement (PYEM). De er i Norge gjennom Forbundets Palestina-utveksling.

Det er med på å gi medlemmene en forståelse av et større «vi».

Bussjåføren kjører feil

Helga startet fredag 20. september. Tre av oss var kommet til Utøya tidligere på dagen for å få alt på plass. Snart var vi klare til å ta imot våre venner som reiste fra Universitetsgata 20 med buss. Vi satt på steintrappene under det hvite huset med de store, røde bokstavene: «Utøya.» Vi kikket mot Utvika. Kunne vi se bussen? Den skulle være der hvert øyeblikk. Det kom én buss, men den kjørte rett forbi. 

Foredrag om Palestina-utveksling. Foto: Aurora Marie Nome

Det var før den sakket farten og begynte å rygge tilbake. Veien ned til Utvika er visst veldig lett å gå glipp av. Deltakerne kom seg frem og ble møtt av en tålmodig båtfører. 

En helg med en alvorlig ramme

Forbundshelg på Utøya bærer også med seg en ekstra tyngde. Etter kveldsmat gikk vi derfor sammen ned til minnesmerket over terroraksjonen mot AUFs sommerleir den 22. juli i 2011. Det var allerede blitt mørkt, men med lykter lyste vi opp navnene på de som brutalt ble revet bort. 

Alex Døsvig, leder av Forbundet, sa noen ord om hvorfor vi var samlet. Så leste Marianne bibelvers fra Klagesangene. De starter slik: «Jeg er en mann som har sett elendighet under hans vredes ris. Han har ledet meg, og han lot meg vandre i mørke og ikke i lys” og avslutter slik: “Dette vil jeg ta meg til hjertet, derfor vil jeg håpe: Herrens miskunn er det at det ikke er forbi med oss.”

Så sang vi «Til Ungdommen» sammen. Det var viktig å ha det som skjedde på Utøya med oss i tankene mens vi var der, men det var også viktig å huske på at det var lov å ha det fint på øya. 

Etter noen bli-kjent-leker i hovedbygget bar veien ned til Skolestua. Det var dans, musikk, spill og prat til langt over leggetid. Jeg tror til og med palestinerne fra PYEM lærte bort en dans. 

Kristian Sløgedal ble kåret til vinner av vervekonkurransen

Lærerike foredrag

På lørdagen sto vi opp til en god frokost etterfulgt av morgenmøte inne i regi av PYEM-medlemmene. 

Etter et kort formøte tok vi imot to kvinner fra Antirasistisk senter i Oslo. Først snakket Maria Wasvik om arbeidet som blir gjort på Antirasistisk senter. Hun gjenfortalte også historier fra unge mennesker, om hvordan det er å vokse opp når man har en minoritetsbakgrunn. 

Etterpå hadde Heidi Wyller et foredrag om hatkriminalitet der hun snakket om hvordan man kan gjenkjenne det. Hun snakket om hvordan man kan se forskjellen mellom utøvelse av ytringsfriheten og kriminelle hatytringer. 

Kunnskap i kampen mot diskriminerende skoler

Etter lunsj ønsket vi Inge Alexander Gjestvang velkommen. Han kom fra Rosa kompetanse, en avdeling innenfor organisasjonen FRI. Han snakket om hvordan Rosa kompetanse jobber for å lære grunnskoler om hvordan de kan få en inkluderende holdning om seksualitet, kropp og kjønnsidentitet inn i undervisningen.

Foredraget var spesielt interessant for oss, siden Forbundet for tiden jobber med en kampanje mot religiøse privatskolers diskriminering av ansatte på grunnlag av seksuell legning eller kjønnsidentitet.

Dramatisering av forbundshistorie. Foto: Aurora Marie Nome

Et mangfold av verksteder

Senere på dagen var det tid for aktiviteter og forskjellige verksted. Blant annet hadde Torkil, avtroppende generalsekretær, verksted om Forbundets historie. Her fikk deltakerne lov til – eller kanskje hadde de ikke noe valg? – å kle seg opp i kostymer og spille ut interessante og morsomme øyeblikk fra Forbundets lange historie. 

Marianne hadde buttonsverksted. Med innleid maskin og en stor pose deler kunne deltakerne lage så mange buttons de bare ville. Det ble laget buttons i alle slags farger og av varierende kvalitet, alt fra klistremerker til nøye tegnede motiver. 

Albert holdt et verksted der deltakere kunne være med på å utforme det som til slutt skal bli Forbundets kampanje mot religiøse privatskolers rett til å diskriminere ansatte på grunnlag av seksuell legning og kjønnsidentitet. 

Leker fra Palestina. Foto: Aurora Marie Nome

Palestinsk ungdom og verksted med Halvor Moxnes

Videre holdt medlemmene fra PYEM et verksted der de fortalte om Kairos Palestina, et dokument som forteller om situasjonen for kristne i Palestina under israelsk okkupasjon. 

Halvor Moxnes hadde gudstjenesteverksted der deltakerne kunne være med på å forme liturgien på gudstjenesten som skulle holdes på søndag morgen, mens Albert hadde et lavskuldret sangverksted der alle som ville kunne være med og synge fine sanger. 

Festligheter med gudstjeneste dagen derpå

Kvelden ble avsluttet av Marita og Helene som arrangerte leker sammen med PYEM fra utvekslinga til Palestina i august. Deretter forflyttet festen seg til skolestuen der det nok en gang ble god stemning til langt på natt. På søndag kunne vi sove litt lengre da frokosten begynte en time senere. De fleste trengte nok dét. 

Klokka elleve var det klart for gudstjeneste. Vi ba for for dem som mistet livet 22. juli, og for dem som fortsatt i dag blir utsatt for hatkriminalitet. Hver bønn ble bedt på forskjellige morsmål. Vi fikk også gå til nattverd og tenne lys for dem vi hadde i tankene. 

Hele den flotte gjengen samlet! Foto: Aurora Marie Nome

Helga går mot slutten

Klokka 14 sto bussen klar i Utvika for å plukke medlemmene opp. Da var det bare å gå om bord på båten og forlate Utøya. Det hadde vært en fin helg med mange inntrykk. Vi fikk være sammen og vi ble bedre kjent. Takk for alle som bidro til at denne Forbundshelga ble så fin, vi sees igjen til neste år!