2022 - Da fotball-VM spilles på en gravplass

Av Patrick Justad

Publisert 11.03.2021

I 2022 spilles fotball-VM i Qatar, et land som scorer svært lavt på menneskerettigheter og sosial likhet. Helt siden landets tildelelse av arrangementet i 2010 har det vært kontroverser rundt nasjonens tilegnelse og gjennomføring av festiviteten, men først nylig ble det bekreftet at kampene i VM 2022 vil spilles på gravplasser.

De første kontroversene rundt Qatar og VM omhandlet menneskerettighetene i landet, korrupsjonsanklager, en livsfarlig overambisiøsitet og flytting av tidsrommet det ble spilt i. På grunn av sommervarmen på den arabiske halvøy ville det være umulig å spille fotball og samle store folkemasser og det ble dermed fattet en beslutning om å flytte arrangementet fra tradisjonsrike juni/juli til vinteren. En flytting som for mange ble ansett som en katastrofe, men i bunn og grunn kan rettferdiggjøres, fotball er hele verdens sport og må tilpasses lokale klima, slik som at kamper i Sør-europa spilles sent om kvelden i sommermånedene. Samtidig gir dette fotballfans på den sørlige halvkule muligheten til å nyte VM under sin sommer. 

Det som ikke kan rettferdiggjøres er brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Gjennom Qatars overambisiøsitet var de nødt, for å leve opp til budet sitt, å kraftig oppgradere infrastrukturen og veinettet sitt, bygge hundrevis av hoteller, resorter og fire nye stadioner og storstilt oppgradering av en annen, alt på den relativt korte perioden 12 år og i den ekstreme ørkenheten. Qatar har en liten og rik befolkning, så denne typen arbeidskraft måtte hentes fra utlandet. Amnesty International varslet om grove menneskerettighetsbrudd og utnyttelse allerede i 2013, på hvilket tidspunkt FIFA bekreftet at de delte Amnestys engasjement for rettighetene – uten at noen grep ble tatt.

«NFF frykter de vil tape 100 millioner hvis de boikotter VM, og setter dermed en prislapp på drøye 16000 kroner på hvert av livene som har gått tapt så langt.»

Et annet problem med å holde et så stort idrettsarrangement i et land som Qatar er deres syn på homofile. Dette ble også nevnt da Russland ble tildelt fotball-VM i 2018. Den profesjonelle fotballen har lenge slitt med homofobi, delvis på grunn av mangelen på homofile (og heterofile) forbilder. Dersom en profesjonell fotballspiller ønsker å representere landet sitt i VM må de altså holde seg i skapet for ikke å bli nektet inngang til vertslandet. Dette er ikke bare utfordrende psykisk for utøvere og støtteapparat, men det underbygger også stereotypen om at alle fotballspillere er heterofile, og støtter en kultur som er homofiendtlig og misogynisk. I Europa er den høyest rangerte homofile fotballspilleren Anton Hysé – som spiller i svensk fjerdedivisjon.

I forrige uke meldte The Guardian om at minst 6500 mennesker har mistet livet som følge av heten, arbeidsvilkår og slavelignende forhold. Ingen av disse er fra Qatar, men i hovedsak India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka. Arbeidere fra Filippinene og Kenya er ikke tatt med i beregning, og det reelle tallet er sannsynligvis langt høyere ifølge NRK. Det Amnesty advarte om for åtte år siden har blitt en realitet. 

Flere norske fotballklubber og supportergrupper oppfordrer nå Norges Fotballforbund til boikott av fotball-VM. Dette er nødvendig for å sende et tydelig signal til FIFA og Qatar om at korrupsjon og brudd på menneskerettighetene er uakseptabelt – fotball er en av verdens største fritidssysler, både i deltagelse og observasjon. Denne makten bør brukes, selv om det betyr at man går glipp av ett mesterskap. Landslagssjef Ståle Solbakken sier til pressen at han ikke støtter boikott og ikke vil dukke under for presset, fordi han ikke er en “nikkedukke”. NFF frykter de vil tape 100 millioner hvis de boikotter VM, og setter dermed en prislapp på drøye 16000 kroner på hvert av livene som har gått tapt så langt. Mennesker blir begravd, og med dem fotballens integritet og demokrati.

Grassrotopprøret i norsk fotball kom ikke da kampene ble spilt for tomme stadioner, ei heller da alle kamper ble utsatt i over 100 dager. Grassrotopprøret kom ikke da fotball-VM skulle holdes på vinteren, ei heller da EM ble utsatt. Grassrotopprøret kom da nyheten om at tusenvis av menneskeliv har gått tapt i forberedelsen til det som skal være verdens vakreste idrettsarrangement og at Norges Fotballforbund prioriterer økonomi foran grunnleggende menneskerettigheter og menneskeverd. 

Foto: Thomas Couto, https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/legalcode