Hva skjer i Jerusalem nå?

Av Patrick Justad

Publisert 14.05.2021

Bit for bit blir Palestina spist opp av Israel. Viktige ressurser som vann, mat, medisin og, ikke minst, vaksiner blir stadig nektet den palestinske befolkningen og nok en gang må palestinere kjempe for å beholde taket over hodet. 

En israelsk domstol har bestemt at 70 palestinske familier som bor i nabolaget Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem er nødt til å gi fra seg boligene og eiendommene sine. Bakgrunnen til dette er at israelsk lov sier at jøder som kan bevise familiens eierskap til boligene før 1948 (da Israel ble grunnlagt) kan få disse tilbake. En slik rett har ikke palestinere. 70 familier høres kanskje lite ut, men dette er ikke første gang dette skjer. Det er flere grunner til at konflikten eskaleres enda mer nå. 

For det første fikk det internasjonale samfunnet øynene opp for dette på en helt annen måte enn tidligere da en video av den unge palestinske kvinnen Mona al-Kurd konfronterer en israelsk mann – med tykk Brooklyn aksent – i hagen hennes. På hennes konfrontasjoner svarer mannen enkelt at “hvis ikke jeg stjeler huset ditt så gjør noen andre det”. Denne videoen gikk viralt og lot store deler av verden se Israels ekstreme arroganse og mangel på medfølelse i møte med palestinere. 

Fastemåneden ramadan er akkurat avsluttet. Under hele denne perioden og særlig mot slutten av ramadan, samlet  mange muslimer seg i moskéene. I al-Aqsa moskéen som ligger i gamlebyen i Øst-Jerusalem benyttet israelsk sikkerhetspoliti tåregass og gummikuler mot de oppmøtte – tåregass og våpen – i et hellig hus. Hamas, en paramilitær og politisk organisasjon, svarte på det de kaller “kriminalitet og aggresjon” med et rakettangrep mot israelske mål. På dette svarte Israel med gjengjeldelse i form av et rakettangrep som pågikk i minst ti timer. Konflikten har eskalert siden den gang og både militære og humanitære organisasjoner melder om store og økende tall av skadde og drepte, inkludert barn og sivile. I tillegg er flere boligblokker lagt i grus.

Det er verdt å nevne at flere nasjoner anser Hamas som en terrororganisasjon, men ikke Norge. Situasjonen i Øst-Jerusalem, som ofte blir nedprioritert på grunn av sin høye andel palestinske befolkning, er ekstremt tøff. I tillegg er den humanitære situasjonen for befolkningen på Gaza-stripen prekær fordi området stadig utsettes for krig. Det lille landområdet er som stort fengsel. Dette gjør det lettere for organisasjoner som Hamas å rekruttere og radikalisere ungdom som ikke har noe å tape og som lever en svært tøff hverdag under blokade og okkupasjon. Allikevel er Hamas og lignende organisasjoner små fisk for en militær supermakt som Israel og ethvert forsøk på angrep vil bli møtt med mangfoldig ganger større gjengjeldelse. Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, har mant til ikke-voldelige løsninger på situasjonen og oppfordrer norske politikere til å bruke sin innflytelse for å få stoppet volden. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har allerede vært ute med en heller lunken oppfordring til dialog. Nancy Pelosi fordømmer Hamas sitt angrep på Israel og understreker Israels rett til å forsvare seg, uten å nevne den desperate situasjonen for Gazas sivilbefolkning. Dette er nemlig vanlig amerikansk retorikk når det gjelder Israel/Palestina, for USA er Israels største støttespiller. Det gjelder særlig i FNs sikkerhetsråd, da ethvert forsøk på å fordømme Israels brudd på folkeretten gjennom okkupasjonen og krigshandlingene blir stoppet ved at USA legger ned veto.

I Norge har vi en regjering som ønsker å øke samarbeidet og handelen med Israel. De ønsker å undergrave folkeretten som staten Israel gang på gang bryter. For å presse Israel til å følge internasjonal lov, burde staten boikottes og sanksjoneres. Forbundet mener at full boikott av staten Israel er nødvendig når diplomatisk press ikke har hatt effekt. Stadig går flere kommuner i Norge inn for boikott av Israel, og LO har vedtatt full boikott av Israel. Nå mangler det at den norske regjeringen følger etter.  Vi må legge press på norske myndigheter slik at de i det minste kan legge diplomatisk press på Israel til å stoppe angrepene mot Gaza. 

Akkurat nå er det likevel vanskelig å se for seg hva vi kan gjøre for å hjelpe i denne akutte situasjonen. Fykse Tveit maner til forbønn og solidaritet med alle som er utsatte, skadet, drept eller står i fare for å miste hjemmene sine. Først og fremst er det viktig å engasjere seg i sosiale medier. Videoen som er nevnt over, er noe av grunnen til at dette nå får så stor oppmerksomhet og denne burde ses og deles, det samme gjelder annet innhold som kan opplyse og forklare situasjonen for de som ikke vet om den. Amnesty og Forbundets egen Instagram er gode steder å starte, og i tillegg er Visualizing Palestines og AJ+’ instagramkontoer informative steder.

Det er også superviktig å støtte den palestinske befolkningen direkte. Dette kan gjøres ved å for eksempel donere direkte til sykehus eller til Kvinnesenteret i Abu Dis som Forbundet driver aktiv innsamling til. Dette gjør du ved å vippse en slant til 129981. Kvinnesenteret gir omtrent 40 kvinner arbeid og inntekt, og lager blant annet flotte broderte vesker som kan kjøpes hos Forbundet.

Det absolutt viktigste er å ikke snu et blindt øye til saken og å ikke gjøre dette til en stillingskrig. Mens mediene har en tendens til å å fremstille Israel/Palestina-konflikten som en konflikt mellom to likeverdige parter, er det viktig å huske på at konflikten foregår mellom en okkupasjonsmakt med USA i ryggen og okkupert part som lever under daglige menneskerettighetsbrudd. Styrkeforholdet er altså ekstremt skjevt. Mens sosiale medier fylles med støtte for og mot Israel, for og mot Palestina er det viktig at vi ikke lar oss selv splittes av konflikten og glemme det viktigste. Hvert eneste liv som går tapt er en tragedie, og vi kan ikke heie på noen som benytter vold. Diplomatiske løsninger må til, og brudd på internasjonale lover må straffes på fredelig og rettferdig vis, og alle som lider som følge av konflikten fortjener vår solidaritet. Også må vi fortsette å boikotte Israel!

Foto: Aurora Marie Nome